IB+ traject verhoogt kans op succesvol integreren door kwalificatiebewijs en sociaal netwerk

Om jongeren tussen de 18 en 29 effectiever te laten integreren heeft een aantal organisaties in Almere samen met de gemeente het IB+ project ontwikkeld. Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) was benieuwd naar de eerste resultaten en bracht een werkbezoek aan Almere. Heerma sprak met wethouder Froukje de Jong, beleidsmakers, docenten, coaches én studenten op MBO College Almere.

Om de kansen van jonge vluchtelingen te verbeteren is het belangrijk dat ze allereerst de taal leren. Daarnaast verhoogt een sociaal netwerk en een kwalificatiebewijs de kans op succesvol integreren aanmerkelijk. Via het IB+ programma krijgen vluchtelingen niet alleen een inburgeringscursus maar kunnen ze zich ook oriënteren op een beroep en vervolgonderwijs en krijgen zij begeleiding van een peer-to-peer-coach van Academie van de Stad.

In het IB+ project werken naast de volwasseneducatie en het MBO van het ROC van Flevoland en Academie van de Stad, Taalcentrum Almere, Hogeschool Windesheim en de gemeente samen. Het Tweede Kamerlid was zichtbaar onder de indruk en sprak de wens uit aan het einde van dit eerste pilot-jaar nogmaals op bezoek te komen om de resultaten te bespreken.

Begeleiding

Daham en Mahmoud, gevlucht uit respectievelijk Irak en Syrië, zijn beiden blij met de kans die ze in Almere krijgen. Ze lopen allebei stage bij een buurthuis om de taal goed te leren beheersen. “De taal is het lastigste”, zegt Daham, “maar ik wil graag doorstuderen en met de begeleiding die ik krijg gaat dat heel goed.” 

Woensdag 7 februari a.s. vervolgen de Tweede Kamerleden het overleg tijdens een kamerdebat over Inburgering en Integratie.
Foto: wethouder Froukje de Jong leidt het te bespreken onderwerp in.