Almere broedt op ICT-broedplaats

Nieuws, geplaatst op 21-01-2021

Almere wil in mei dit jaar een ICT Field Lab openen met als doel onafhankelijke om- en bijscholings-initiatieven tot ict’er te huisvesten. Ook kunnen mkb’ers en zzp’ers hun ICT-vraagstuk laten oplossen door de ICT-studenten van de onderwijsinstelling.

Bron: Computable 19 januari 2021

Flevoland kampt nog steeds met grote tekorten aan geschoold ICT-personeel en ziet tegelijk meer werkzoekenden als gevolg van de coronacrisis. Reden voor de provincie om in mei een ICT Field Lab in Almere Buiten te openen, een voorziening waar jong en oud terecht kunnen om iets met ICT te doen. De broedplaats wordt gevestigd in MBO College Almere. Dat is één van de drie opleidingslocaties van het ROC van Flevoland.

Het ICT Field Lab biedt omscholingstrajecten aan die worden ontwikkeld in samenwerking met marktpartijen. De opleidingen zijn bedoeld voor personen met een uitkering, die binnenkort hun baan kwijtraken of interesse hebben in een ICT-baan. De ambitie van de gemeente Almere is om zoveel mogelijk inwoners naar werk te begeleiden. Dat gebeurt in samenwerking met het UWV.

In oktober vorig jaar vond een pilot voor dit omscholingstraject plaats. In acht weken tijd zijn vijftien deelnemers, geworven door het UWV, door ICT-opleider Fastlane omgeschoold tot front-end developer. In het voorjaar wordt hier een vervolg aan gegeven door twee nieuwe opleidingen (cloudspecialist of support-medewerker) te introduceren. De exacte invulling hiervan, zoals de startdatum, de duur van de opleiding en de externe opleider, wordt nog vormgegeven.

Andere initiatieven

Naast de introductie van deze nieuwe omscholingstrajecten, moet de broedplaats vestiging bieden aan reeds bestaande om- en bijscholingstrajecten. Zo wordt Coderdojo, een club waarin kinderen tussen de negen en veertien jaar leren programmeren, uitgebreid naar deze locatie. Ook ICT in de Wolken, waarbij kinderen van het voortgezet onderwijs aan ICT-projecten van bedrijven werken, verhuist naar het nieuwe lab.

Daarnaast kijkt de gemeente of het de TechGrouds-opleidingen naar het ICT Field Lab kan halen. Dat is een initiatief waarin jongeren uit moeilijkere wijken leren programmeren. De codeerschool komt over uit België en is in Nederland onder meer actief in Amsterdam en Zaandam. In Almere krijgt dit een iets andere insteek. Daar moet het opleidingsprogramma vroegtijdige schoolverlaters scholen tot ict’er.

ICT-studenten

Tot slot wordt gekeken naar de ondersteuning van studenten van de opleiding ICT aan het MBO College Almere. Het ICT Field Lab moet dienen als stage- en opdrachtplek, waar studenten ICT-problemen van lokale ondernemers kunnen oplossen. Tot slot is de broedplaats een plek voor startups waarin zij zich kunnen doorontwikkelen tot scale-up.