Stage

Beroepspraktijkvorming

Onze studenten leren voor een groot deel in de praktijk. Dit heet beroepspraktijkvorming (BPV). Als stagebedrijf is het nodig om erkend te zijn. Dat kan via Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Stage en leerwegen

Het mbo-onderwijs kent twee leerwegen: BOL en BBL. Welke past het best bij uw bedrijf of instelling?

BOL
In de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) beslaat de beroepspraktijkvorming (stage) 20 tot 60 procent van de studieduur. De student komt in aanmerking voor tegemoetkoming in de studiekosten of studiefinanciering.

Duur, vorm en leerdoelen van de stage zijn afhankelijk van opleiding en leerjaar. Op basis daarvan kiest u de student die úw wensen kan vervullen. Bijvoorbeeld een eerstejaars die enkele weken uitvoerend werk kan verrichten. Of juist een ervaren vierdejaars, die in een paar maanden tijd zelfstandig een onderzoek voor u uitvoert.

BBL
In de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) omvat de beroepspraktijkvorming 60 tot 80 procent van de studieduur. Deze leerweg is bij uitstek geschikt om uw personeel (verder) te scholen.
De student is in loondienst en gaat gemiddeld één dag in de week naar school. In veel gevallen verlicht de overheid de brutoloonkosten via een afdrachtenvermindering van de loonbelasting.