De stage is best pittig maar ze passen zich goed aan

Theo van Bentum werkt al 41 jaar bij de Gemeente Amsterdam en de laatste 11 jaar bij het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer in Amsterdam bij de afdeling Vrijbaan. Sinds 6 jaar begeleidt hij studenten Handhaver Toezicht & Veiligheid van MBO College Almere. Dit doet hij samen met zijn collega Wil Mirka.

“Bij de afdeling Vrijbaan zorgen we ervoor dat de doorgangen van de stations (brom)fietsvrij zijn. Deze afdeling is in het leven geroepen na en bommelding op het Amstelstation. Hulpdiensten konden toen niet ter plaatse komen door alle (brom)fietsen die in de weg stonden. Wij zorgen ervoor dat dit in het vervolg wel kan. Het is geen afdeling waar je continu actie hebt, maar zo nu en dan komt het wel voor.”

Hoe begeleid je de studenten van MBO College Almere?

“Wij hebben iedere periode drie handhavers in opleiding die veertien weken met ons meelopen. Dit doen ze vier dagen in de week. We proberen de studenten echt als onze collega’s te zien en hopen dat ze ons ook zo zien. Ze mogen alles tegen mij zeggen. We laten ze zoveel mogelijk zelf doen. Aan het begin van hun stage geven we ze een schriftje waarin ze alles wat ze ervaren op kunnen schrijven. Aan het eind van hun stage kunnen ze er dan een mooi verslag van schrijven.”

Wat vind je van de samenwerking met MBO College Almere?

“Het contact is heel goed. Tijdens de begeleiding van studenten zijn er twee vaste contactmomenten. Dit zijn de tussentijdse beoordeling en de eindbeoordeling. Tussendoor is er ook veel contact. Bijvoorbeeld wanneer een student extra aandacht nodig heeft of als ik iets signaleer dat ik even wil bespreken. Daarnaast help ik ook regelmatig met open dagen van het college. De studenten doen het heel goed. Er is nog nooit een student geweest die we terug moesten sturen. Voor studenten is de stage bij ons best pittig. Ze beginnen om 6.00 uur en sommige moeten dan de wekker al om 4.00 uur zetten. Dat ze in veertien weken nooit of hoogstens één keer te laat komen vind ik geweldig. Het is toch een heel ander ritme, maar ze passen zich goed aan.”

Wat kan er volgens jou nog beter in de begeleiding van studenten?

“Ik denk dat we het heel goed doen. Ik ben eigenlijk nog nooit echt tegen problemen aangelopen. Met het boekje waar de studenten uit moeten werken tijdens hun stage werken we eigenlijk niet. Wij laten ze een stageverslag schrijven. Hoe de organisatie in elkaar steekt, vind ik bijvoorbeeld niet zo belangrijk. Ik wil dat ze beschrijven wat ze meemaken en hoe ze daarop handelen en dat ze leren hoe ze een verslag moeten schrijven. Dat zullen ze in hun toekomstige werk ook moeten doen en daar wil ik ze op voorbereiden. Twee weken voor het eindgesprek lees ik het verslag door en dan geef ik tips hoe ze het nog naar een hoger niveau kunnen tillen voordat ze het eindgesprek ingaan.”

Hoe vind je het om studenten te begeleiden?

“Ik vind het heel leuk. De studenten komen binnen en weten dan nog bijna niets. Na drie weken krijgen ze het al een beetje onder de knie en rond de zes weken zitten ze er helemaal in. Dan nemen ze het werk mee naar huis en zien ze in hun vrije tijd ook overal fietsen staan die er niet horen. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de studenten zijn en om ze enthousiast te houden.

Er zijn natuurlijk ook weleens studenten die het jammer vinden dat er bij ons minder actie is. Veel handhavers in opleiding willen doorstromen naar de politie en zijn echt op zoek naar sensatie. Wij halen vooral veel fietsen weg en houden maar weinig mensen aan. Het komt wel eens voor hoor, als we bijvoorbeeld een ronde doen en er iemand op het station ligt te slapen die ‘gestapeld’ moet worden. We schrijven dan een verbaal uit en soms vloeit daar een aanhouding uit voort.

We proberen ze echt enthousiast te houden en ze onderdeel te laten zijn van het team. Als de studenten het allemaal een beetje onder de knie hebben, laten we ze zoveel mogelijk zelf doen. Wij blijven dan op de achtergrond en springen bij als het echt nodig is.”

Waarom vind je het belangrijk om studenten te begeleiden?

“De jeugd is de toekomst. Er zijn studenten die na hun opleiding solliciteren voor een baan bij de handhaving en dan vragen of ik hun referentie wil zijn. Dat vind ik hartstikke leuk. Ik wil dat iedere student de kans krijgt om zichzelf te laten zien. Sommige studenten hebben de valkuil om te behulpzaam te zijn, waardoor zijn of haar studiegenoot niet de kans krijgt om te laten zien wat hij kan. Dat probeer ik te voorkomen. Het niveau van de studenten van MBO College Almere is heel hoog. En soms springt er ook iemand uit. Justin was een student die heel perfectionistisch was en is na zijn studie ook direct doorgestroomd naar de politieopleiding. Hij nam de andere studenten op sleeptouw. Elke keer als we weer zo’n goede student hebben, zeggen we: Daar heb je weer een Justin.”