Sport- & Bewegingsprofessionals van de toekomst

Nieuws, geplaatst op 6-2-2020
De organisatie Almere Kenniscentrum Talent (AKT) en MBO College Poort werken al jaren samen. Beide partijen zetten zich in om het sportklimaat in Almere te verbeteren.

Opleidingsmanager Sport & Bewegen, Eefke Stagge, is trots op de samenwerking. “Het AKT is de verbindende factor met diverse partners. Zij zijn een drijfveer achter innovaties. Door onze samenwerking weten we deze innovaties bij de professionals van de toekomst te brengen”. De samenwerking op het gebied van het Athletic Skills Model en de AKT Sportdagen springt met name in het oog.

Athletic Skills Model

Tijdens hun opleiding Sport & Bewegen bij MBO College Poort worden studenten opgeleid in het Athletic Skills Model (ASM). Dit is uniek. Hiermee onderscheiden zij zich straks op de arbeidsmarkt van de studenten van andere Sport & Bewegen opleidingen.

“Het ASM gaat uit van een andere manier van denken over bewegen”, vertelt Edwin Vermeulen, docent Sport & Bewegen aan het MBO College Poort. “Het richt zich op veelzijdigheid van bewegen, waardoor er minder kans is op blessures en juist meer kans op betere prestaties, meer creativiteit en meer plezier. Niet de sporten zelf, maar de vaardigheden, concepten en competenties uit de sporten staan centraal.”

Ook studenten zijn enthousiast. Door het ASM-model kunnen zij verschillende sporten combineren waardoor zij een veelzijdige training aan sporters kunnen bieden. “Ik vind het heel gaaf om op deze manier naar bewegen te kijken. Het is anders, maar ook weer logisch”, vertelt oud-student Melanie Groenewold.

“Door het volgen van de MBO module ASM vormt de gediplomeerde MBO-student een meerwaarde in de strijd tegen beweegarmoede”, vervolgt Vermeulen. “Ze hebben een streepje voor op de traditionele trainers en coaches die zich vaak specifiek richten op de hoofdsport en daardoor de kansen missen die er liggen in de transfers met andere sporten en beweegvormen.”

“Er is in Almere al veel geïnvesteerd in binnen- en buitenaccommodaties, zoals de AKT-ruimtes in Almere Poort en de Skills Garden in Almere Haven. Zij zijn zodanig ingericht dat het ASM volledig tot zijn recht komt. Hier maken onze studenten dan ook graag gebruik van. Als toekomstige trainers en coaches zullen zij het ASM-gedachtegoed naar het trainingsveld, sporthal of in het zwembad brengen. Met hun lessen en trainingen kunnen zij vele Almeerders bereiken. Als MBO College Poort zijn wij trots op de sport- en bewegingsleiders en coördinatoren van de toekomst, die met kennis van de nieuwste inzichten hun opleiding afronden.”

Bekijk onze sportopleidingen: