Judith Veltman, directeur onderwijs. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelen we iets moois

 

“Studenten moeten het vak nog leren, maar hebben ook al veel te bieden. Ze nemen ook werk uit handen. Op al onze locaties hebben we goed uitgeruste praktijklokalen waar studenten het vak kunnen oefenen. Ook zien we dat de lessen steeds vaker bij het bedrijf – in de praktijk – gegeven worden. Studenten krijgen dan de theorie op de werkvloer aangeboden en voeren de opdrachten vervolgens meteen uit. We noemen dat een hybride leeromgeving. Zo gaan studenten én docenten van team Zorg naar Zorggroep Almere toe waar de studenten les krijgen over bijvoorbeeld tiltechnieken en wat ze vervolgens direct kunnen toepassen in de praktijk. Het gebeurt bijvoorbeeld ook op de locatie van betaald voetbalclub Almere City FC waar studenten facilitair, dienstverlening, sport en logistiek onderwijs krijgen en praktijkervaring opdoen. Tijdens de voetbalwedstrijden op vrijdagavond draaien ze gewoon mee: studenten ontvangen gasten en begeleiden oudere supporters naar hun plaats.”

Bijscholing

Daarnaast helpt het MBO College Almere werknemers van bedrijven bij om- en bijscholing. “Zeker in deze coronatijd is dat actueel”, zegt Veltman. “Dat kan op onderdelen van hun vakgebied zijn, maar ook met een complete BBL-opleiding. We hebben veel mogelijkheden om daar flexibel op in te spelen. Dat gebeurt al veel in de Techniek en bij de sector Zorg en Welzijn. Ook bieden we bijvoorbeeld samen met topkok Peter Lute onze studenten een speciale niveau 4 opleiding. Het is zelfs mogelijk dat we hele groepen werknemers bijscholen. Dat wordt gewoon een nieuwe klas, maar dat kan ook op locatie bij het bedrijf.”

Stageplekken

Door de corona is het vinden van stageplekken een uitdaging voor het mbo. “Horeca, Leisure en Sport zijn de opleidingen waar we nog stageplaatsen kunnen gebruiken”, zegt Veltman. “Er zijn veel verschillende vormen van samenwerking mogelijk. Maatwerk staat centraal.” Veltman is trots op de samenwerking met ondernemend Almere. “De deuren staan wagenwijd open en samen creëren we iets moois.”

Het hele interview stond eerder in Almere Zaken en via deze link op Veroverdewereld.nl